‘Recenze’

842 MTB ve velikosti TT

Sobota, 2. listopadu, 2019

Po modelu motorového vozu řady 842 ve velikosti HO začaly prosakovat více či méně zaručené zprávy o jeho zmenšení i do TT. Na tento model jsem byl zvlášť zvědavý, protože několik „kvater“ jsem v minulosti stavěl.

 

 

(Pokračování textu…)

842 MTB ve velikosti HO, ozvučení, postřehy

Úterý, 3. září, 2019

Začátkem léta ohlásila firma MTB novinku, motorový vůz řady 842 v HO. Model přišel na trh o dva měsíce později, měl jsem tak dost času na přípravu nějakých zvuků. O nich bude samostatný článek.

K ozvučení a vyladění se mi dnes dostal jeden kousek, využil jsem toho k nafocení a sepsání několika postřehů než se vůz vrátí majiteli.

(Pokračování textu…)

Sergej Piko HO, světla, zvuk

Pondělí, 13. května, 2019

Do dílny se mi na víkend dostal hánulkový model sergeje ST 44 od firmy Piko. Spolu s ozvučením bylo třeba vyladit zvukový projekt a naprogramovat světla.

 

 

 

(Pokračování textu…)

Čmelák MTB, světla, zvuk

Neděle, 24. února, 2019

V tomto článku se vrátím k osvětlení čmeláka MTB a zejména k ozvučení, které je poněkud problematické.

 

 

 

(Pokračování textu…)

Čmelák MTB

Čtvrtek, 21. února, 2019

V září 2018 byly na lipském veletrhu firmou MTB představeny modely čmeláků T 669.0 a T 669.1. Tato novinka byla pečlivě utajená. Možná proto, že v modelářských kruzích se několik let šířily různé fámy či „zaručené“ zprávy o těchto lokomotivách od Roco nebo Piko.

 

(Pokračování textu…)

M 275.1 MTB, ozvučení, postřehy

Sobota, 9. února, 2019

Po náročné tvorbě zvukového projektu, o kterém byl předcházející článek, se mi do dílny dostaly i dva zbrusu nové modely od MTB k ozvučení. Využil jsem toho k nafocení a sepsání několika postřehů než se vozy vrátí majiteli.

(Pokračování textu…)

Motorové vozy 840 od firmy Kuehn

Pondělí, 20. listopadu, 2017

Po neuvěřitelných pěti letech jsme se konečně dočkali modelu „štádlera“. Za tu dobu už plno lidí vzdalo nějaké čekání. Dokonce se mezitím na trhu objevila stavebnice z leptaného plechu. Jak tedy vypadá skoro zapomenutý model? Dva kousky se mi dostaly do dílny k ozvučení, tak jsem toho využil k napsání tohoto článku.

 

(Pokračování textu…)

Krokodýl MTB

Čtvrtek, 7. září, 2017

Po dlouhém čekání spatřila světlo světa asi nejočekávanější novinka, model ryze českého, resp. československého motorového vozu. Na pultech prodejen se však tentokrát ani neohřál, pokud se tam vůbec dostal.
V tomto článku se pokusím o srovnání s jinými modely i se skutečností.

 

(Pokračování textu…)

Stavebnice vozu Vtdr od ES Pečky

Pondělí, 28. srpna, 2017

Letní vedra pomalu skončila a to umožňuje po nějaké pauze opět začít něco stavět. Jednou z letošních novinek od ES-Pečky je stavebnice vozu Vtdr ve velikosti TT. Stejná stavebnice je připravovaná i pro HO.

 

(Pokračování textu…)

Berty MTB s novou DPS, světla, zvuk

Sobota, 5. srpna, 2017

Tento článek víceméně navazuje na předchozí. Nové modely bert od MTB jsou rovněž vybaveny dokonalejší verzí desek plošných spojů. Vzhledem k odlišnému nastavení CV budu postupně upravovat všechny zvukové projekty, resp. tvořit druhé verze

 

(Pokračování textu…)

Stavebnice vozu Falls od SDV

Středa, 7. června, 2017

Po stavebnici „rybáku“ přichází od SDV další novinka, opět se jedná o model vozu, který se na našich tratích vyskytuje hojně, většinou v ucelených soupravách.

Se stavebnicí „Wapky“ přišla daleko dříve už firma Detail, to se však psal rok 1996. Už při pouhém sestavení kastle SDV si nemůžeme nevšimnout, že model od Detailu nějak proporčně nesedí. Dříve jsem si toho nikdy nevšiml. Po postavení obou modelů vedle sebe a oměření je to pak zcela jasné, tento vůz už opravdu volal po lepším zpracování. Jen to trvalo 21 roků.

(Pokračování textu…)

BR 95 Tillig, ozvučení

Středa, 10. května, 2017

Kvůli zvukům jsem měl krátce v dílně lokomotivu BR 95 od firmy Tillig. Recenzi o tomto modelu už před časem napsal Trainmaniak, v tomto článku popíšu ozvučení.
(Pokračování textu…)

Pielstick MTB ve velikosti TT

Sobota, 10. prosince, 2016

Jako mikulášské překvapení se u prodejců objevil nečekaně model lokomotivy T 466.0134 od firmy MTB. Začal jsem shánět fotografie předlohy a čekal jsem, až se mi nějaký kousek dostane do dílny na ozvučení. Ale čím víc materiálu na článek jsem měl, tím víc opadávalo prvotní nadšení.

 

(Pokračování textu…)

M 262.101 Kres, ozvučení

Pondělí, 14. listopadu, 2016

V listopadu se na pultech prodejců objevila novinka firmy Kres, jednotka M 262.101. Byla vyrobena jako exklusivní edice pro p. Říhu a Hobby-shop.

Model „partyzána“ jsem ještě ani neviděl a už se někteří ptali na zvuk a jak to ovzučit. Jednu soupravu jsem teď pro tento účel měl k dispozici, mohl jsem tak vytvořit zvukový projekt na míru a napsat článek.
(Pokračování textu…)

Veselá kráva 714 od firmy MTB

Čtvrtek, 29. září, 2016

26. září přišla na trh dlouho očekávaná novinka firmy MTB, model lokomotivy řady 714. Měl jsem v plánu napsat jako obvykle nějakou recenzi hned jak budu pověřen ozvučením nebo digitalizací.

Čekal jsem zase vášnivé diskuze o vzhledu a tvarech, tentokrát se téma od modelařiny ubralo kamsi do právní roviny.

 

(Pokračování textu…)

Elektronik MTB ve velikosti TT

Neděle, 4. září, 2016

Model lokomotivy řady 743 ve velikosti TT byl ohlášen téměř současně s příchodem kocourů řady 742. Elektronik šel do výroby až teď. Obě řady se liší nejen technicky, ale i po vzhledové stránce. Rozdílů není zrovna málo, nečekal jsem, že všechno půjde realizovat bez zcela nové formy. Ale byl jsem příjemně překvapen.

 

(Pokračování textu…)

Brejlovec MTB ve velikosti N, světla, zvuk

Pondělí, 11. července, 2016

S očekáváním jsem sledoval informace o chystaných modelech brejlovců a bert od firmy MTB ve velikosti N. V tomto měřítku si pamatuji pouze různě povedené přestavby továrních modelů, většinou se s podvozky otáčely i čelníky.

Tyto stránky jsou o zvucích, nejvíc mě zajímalo možné ozvučení. Konečně se mi jeden kousek dostal kvůli zvukům do dílny, využil jsem toho i k sepsání minirecenze

(Pokračování textu…)